Creativitat al poder als Centres Juvenils durant el confinament per portar a casa l’educació en el lleure amb carisma salesià
Durant aquests mesos de confinament, des dels diferents centres juvenils que conformen la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya (FCJDBC) s’han plantejat molts reptes i activitats que els infants i joves han fet i compartit.
Acampar a casa, colònies i gimcanes virtuals, videoclips, tallers de cuina, guitarra, manualitats, zumba, ball, karaoke, embarbussaments, jocs de cucanya, celebracions especials de Sant Jordi amb roses artístiques, imitar obres d’art, han estat algunes d’elles. En molts casos calia la complicitat, implicació i compromís de la resta de família per a poder fer-ho possible.
Des del Centre Juvenil de les Salesianes a Sant Andreu el monitor Sergio Diéguez ens explica que aquest confinament “és estrany dir-ho, però ha estat el moment que més present ens hem fet amb les nostres famílies. Elles han rebut un suport molt important per part nostre i alhora els infants i joves han rebut un acompanyament molt potent”.
Marina Aguilera, monitora del Centre Juvenil dels Salesians a Sabadell explica que “per a moltes famílies i infants les diferents activitats i reptes han servit per poder deixar de pensar en la situació de confinament intensa que s’estava vivint i gaudir del que fèiem. I sobretot treure un somriure, que en aquests moments ha estat molt necessari”.
Els infants i adolescents, els primers confinats
Els infants i adolescents van ser els primers a quedar-se a casa pel confinament i les monitores i monitors han estat a l’altura de les circumstàncies. Han estat molt creatius per poder portar l’educació en el lleure amb el carisma salesià a les cases de les famílies a través de les xarxes socials, amb connexions en directe en molts casos per Instagram.
En les primeres setmanes de confinament es van plantejar molts reptes, per animar i distreure als infants pel fet d’estar-se tot el dia a casa. Quan van tenir la possibilitat de sortir al carrer, es van espaiar , i se’n feia un per setmana. Algunes seccions dels centres juvenils han realitzat activitat els dissabtes, en format on line, per a compartir com estan els infants i joves i fer algun joc tots junts.
Però no tot ha estat fàcil. No tots els infants i joves dels centres juvenils han pogut participar d’aquests reptes, la bretxa digital que ha afectat la seva educació formal també ha suposat una pèrdua de contacte dels centres juvenils amb els infants i joves i les seves famílies. Tot i tenir una gran resposta de les famílies les primeres setmanes, aquesta va anar baixant posteriorment.
Però des de la FCJDBC, tot i alguns petits contratemps, el compromís es el de seguir treballant amb tots els infants i joves, però amb especial atenció cap als més vulnerables.