“Tot l’equip educatiu hem participat de la formació en ioga. Ens ho hem passat súper bé i hem aprés noves dinàmiques per poder aplicar amb els infants i joves”

La Marta és una de les més de 100 monitores i animadores que ha participat dissabte 8 de maig a la jornada formativa organitzada per la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya.

Dissabte 8 de maig es va dur a terme el dissabte formatiu. Abans de la Covid-19 s’hagués fet el famós i mític Cap de Setmana Formatiu, però per raons òbvies s’ha adaptat al moment actual. És per aquest motiu que els equips de monitoratge han anat al seu centre i, des d’allà, han realitzat les formacions.

La raó d’aquest format tenia l’objectiu de poder tenir un matí formatiu respectant totes les mesures sanitàries però, també per tenir un espai de relació amb els equips. Com es ben conegut, aquest any no està sent gens fàcil crear pinya i fer activitats lúdiques amb els equips per les restriccions que encara hi ha. És per aquest motiu que també es va apostar per un bon esmorzar amb tots els participants de cada centre. D’aquesta manera, a més d’agafar forces i energies, també es van intercanviar punts de vista i sensacions de la primera part de la formació.

«Menú formatiu: joves en l’espai digital, ongd Bosco Global, taller d’improvisació, ioga i gimcanes interactives».

La formació va començar amb un moment conjunt de la Moguda Juvenil Salesiana (MJS). Sempre és un moment especial, però aquest any més que mai es veien molt bé i de manera molt visual tots els equips de cada centre, amb els colors de les samarretes o dessuadores que els fan únics.

Es va  fer una dinàmica on havien de dir què veien, i van sortir paraules que defineixen totalment la visió del lleure i l’essència dels esplais i  centres juvenils de la família salesiana. Alguns exemples són: Don Bosco, equips, Déu, Maria Auxiliadora, compromís, felicitat, família, fe, voluntariat, ganes, valors…

A continuació, cadascú es va connectar a la seva formació. Els joves podien escollir entre l’espai digital, on van treballar envers les xarxes socials i com treure-li el màxim profit, un taller de ioga, on ens van explicar què és, idees per fer amb infants i joves i també pels adults. També hi havia un taller de l’ongd Bosco Global, on es va poder conèixer què es aquest projecte i com s’hi pot participar. En el taller de gimcanes interactives es va poder programar des de zero un mapa interactiu per fer una gimcana per Barcelona.

Finalment hi havia també un taller d’ improvisació que va ser molt proper i útil, ja que es van poder agafar moltes idees, no només d’improvisar en ambientacions o petits teatres, sinó també en pensar en petites i ràpides activitats per moments que són curts i que s’han d’entretenir als infants.

Testimonis educadors/es:

Marta, del Centre Juvenil Sant Andreu de les Salesianes. Taller de ioga:

«Tot l’equip de monitors hem participat a la formació de ioga. Ha estat una formació molt entretinguda i molt divertida, i ens ho hem passat súper bé i hem aprés moltes noves dinàmiques amb altres variants per poder aplicar als nostres destinataris»  

Ariadna, del Centre Juvenil Som-hi tots de Salesians Badalona. Taller d’improvisació:

«Em va agradar molt com el formador ens va donar diferents estratègies d’agilitat i rapidesa per saber adaptar-nos a diferents situacions tant amb els infants, com amb els mateixos monitors…i amb la situació en general»

Natalia, del Centre Juvenil de Salesians Terrassa. Taller ongd Bosco Global:

«Hem après més enllà del que potser veiem d’una ONGD i conegut tots els projectes que duen a terme. També hem vist les diferents maneres que tenen d’actuar a cada casa, i m’ha semblat molt interessant»