El 6 i 7 d’abril ha tingut lloc a Salesians Terrassa, el Cap de Setmana Formatiu de la Moguda Juvenil Salesiana (MJS). Dos dies plens d’aprenentatges, trobades, activitats i reflexions que han permès créixer a tots els seus participants. Un total de 165 educadors / es, 25 formadors / es i 11 persones de l’equip 0 ho han fet possible.

Darrere d’aquest gran repte formatiu es troba l’impuls organitzatiu de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya (FCJDBC), format pels centres juvenils de salesians i salesianes.

 

La força i el valor del voluntariat.

 

Cada any, activitats com aquesta demostren el poder del voluntariat, tant per als qui el reben com per als qui el porten a terme. Així ho expressa Marc Florit, del Centre Juvenil Martí- Codolar, quan parla de “tot el que he après” i de les ganes que es transmeten per “incorporar-ho en el nostre Esplai i que els infants i joves, puguin empapar-se de part del que hem après en les formacions “.

 

I això és el que transmet aquesta trobada: ganes d’aportar un granet de sorra a cada un dels centres, joves que dediquen temps i esforç a millorar en la tasca del monitor, animador o director, etc. Tots amb un mateix objectiu: ajudar i educar a tots aquests infants i joves que participen en les tardes en els Esplais de la família salesiana, en grups de fe, etc.

 

La importància dels aprenentatges integrals per acompanyar els infants i joves.

 

Àlex Redondo, educador del Centre Juvenil Preju Sarau de Terrassa, té clar que el formar-se no només l’ajudarà a créixer com a monitor, sinó a millorar qualitat educativa del seu Centre Juvenil. “És important aprofitar aquestes formacions i comprometre’ns a portar el que s’ha après a la pràctica, d’aquesta manera aconseguirem que l’esforç formatiu sigui de la màxima utilitat”.

 

El procés formatiu continu inclou una varietat de coneixements molt adaptat a la necessitat de la seva activitat: des d’aprendre a preparar macro-activitats o jocs de nit, passant per coneixements bàsics de bases de dades o finançaments per als centres juvenils, maneres alternatives d’educar en valors, les bases de l’educació de Don Bosco, coses a tenir en compte en l’alimentació dels usuaris o conceptes importants com la justícia, entre d’altres aspectes.

 

La motivació d’aprendre fonamental per avançar.
Tots els tallers proposats responen a unes necessitats bàsiques per als voluntaris, i busquen que aquests puguin aprendre i créixer en allò que prefereixin, tal com expressa Myriam Navarro, educadora del Centre Juvenil Don Bosco Navas, a Barcelona. “Cada vegada és una oferta més variada, més completa i que, al mateix temps, atén les nostres necessitats”, afirma Myriam.

 

“En el viscut per la majoria de participants queda palesa les ganes de créixer, d’ajudar els joves i de creure en el projecte de Don Bosco” afegeix Myriam, que a més de participar com a educadora, ha estat formadora en un dels tallers. “Com a formadora destacaria les ganes que els joves tenen d’aprendre, descobrir coses noves i millorar la seva tasca com a monitors o animadors de grups de fe” explica. “I tot això, al cap i a la fi, és el que ens caracteritza i ens fa tenir cada vegada més ganes de seguir”, conclou.

 

Tornar a casa amb una maleta plena d’il·lusió, idees i coneixements per transmetre.

 

Paula García, de la MJS Sarrià, explica que d’aquesta experiència formativa “m’emporto nous coneixements per aplicar al meu centre, però també em recorda el tipus d’educadors que som, els valors que ens formen i tot allò que podem compartir amb els joves. Sempre va bé conèixer altres modalitats o variacions que et fan sortir de la teva zona de confort “.